• Slika1.png
  • Slika2.png
  • Slika3.png
  • Slika4.png
  • Slika5.png
  • Slika6.png
  • Slika7.png
  • Slika8.png
Uskrs

Uz jelovnik se hrana ne baca ni za blagadane!

Čak 43 posto hrane se baca jer se pokvari, pa planirajte obroke i ‘reciklirajte’ viškove. Nemojte kupovati hranu dok ste gladni jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate. 

Jeste li ikad pomislili da bacanjem hrane tijekom blagdana doslovno bacate svoj novac u kantu?

Stvaranjem prehrambenog otpada zbog, primjerice, nepravilnog skladištenja, istovremeno rasipamo sve što smo zaradili bez da smo toga svjesni. Smanjenje bacanja hrane znači i smanjenje troškova za cijelo kućanstvo, objašnjava Tanja Popović Filipović, predsjednica udruge Centar za edukaciju i informiranje potrošača.

Predlaže da planirate obroke.

- Glavni razlog bacanja hrane, u čak 43 posto slučajeva, jest taj da se hrana pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti. Planirajte tjedni jelovnik, te sastavite popis za kupovinu - kaže.

Kad se nađete u trgovini, kupujte promišljeno.

- Naše kupovne navike i odluke koje donosimo u supermarketu čvrsto su povezane s količinom hrane koju bacamo. Nemojte kupovati hranu dok ste gladni jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do” i “najbolje do”. ”Upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete jesti do tog datuma, a nakon njega više ne. Nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum “najbolje do” odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju i okus i tekstura možda neće biti tako dobri. Datum “najbolje do” nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu - objašnjava.

Pametno spremite hranu koju niste pojeli tako da je zamrznete ili pravilno skladištite, primjerice na hladnom. Često odabiremo najlakši način pripremanja večere - počevši od nule - budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku za novi blagdanski obrok. Višak koji ne možete pojesti možete i donirati humanitarnoj udruzi - ne samo u vrijeme blagdana.

24sata.hr
Plus hosting - banner

Kvizovi o hrani

…..