Održana konferencija “Taking household food waste seriously”
Na današnjoj konferenciji „Srdačno, hrana“ razgovarali smo o utjecaju potrošačkim navikama uzimajući u obzir činjenicu da se 1/3 ukupno proizvedene hrane baci.
Europski povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius naglasio je kako prehrambeni otpad predstavlja gospodarsku štetu , kako bi se smanjili troškovi poslovanja i potrošnje potrebno je izmjeniti zakone zemalja članica i na taj način osigurati smanjenje stvaranja gubitaka i otpada od hrane.
Stručnjaci iz Litve, Finske, Velike Britanije i Nizozemske predstavili su rješenja kako pomoći potrošačima , pametno isplanirati kupnju i konzumirati višak hrane u domaćinstvima.
Potrošačke navike se teško mijenjaju, ali to nije nemoguće, zaključeno je na konferenciji.
Trenutna pandemija donijela je promjene u potrošnji - ljudi planiraju svoju kupovinu i kućni jelovnik za duži period i promišljenije nego prije.