Održivi laboratorij kuhanja „Kruh naš svagdašnji„ sa Sanjom Doležal

„Kruh naš svagdašnji„ sa Sanjom Doležal

Jučer smo održali prvi u nizu laboratorija predvođenim Sanjom Doležal. Tijekom laboratorija saznali smo sve o načinima kako iskoristiti stari kruh, a zajedno smo tijekom laboratorija pripremili i kušali bruskete od rajčica i nabujak od starog kruha .

Održivi laboratorij kuhanja dio je projekta "Srdačno,hrana": https://www.ceip.hr/projekti/globalni-pristup-ucenju-o-otpadu-iz-hrane-u-neformalnom-obrazovanju

  • Pithos_1
  • Pithos_10
  • Pithos_11
  • Pithos_12
  • Pithos_13
  • Pithos_17
  • Pithos_19
  • Pithos_3
  • Pithos_4
  • Pithos_5
  • pithos_18
  • pithos_2

Simple Image Gallery Extended

 

NABUJAK OD STAROG KRUHA

Namirnice:

Priprema  

Kruh narezati na kockice približno 1×1 cm i staviti u veću zdjelu. 

Umutiti jaja sa jogurtom i mlijekom, dodati 100 g sira narezanog na sitne kockice, sjemenke suncokreta i nasjeckani špinat. 

Dobro umutiti, te posoliti i popapriti po ukusu.

Preliti preko kockica kruha, pe dobro promiješati. Neka odstoji tako oko pola sata uz povremeno miješanje, da kruh upije sastojke. 

Za to vrijeme vatrostalnu posudu premazati s malo masnoće i pećnicu zagrijati na 200 °C. 

Rasporedit smjesu u posudu, odozgora naribati ostatak sira i peci 20 – 30 minuta.

 

BRUSKETE S RAJČICAMA

Sastojci:

  • 750 g rajčica
  • Svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • glavica crvenog luka
  • češnjak
  • vinski ocat
  • Sol, Papar
  • Stari kruh

 Priprema:

Narezati rajčice na male kockice. Pomiješati ih s listovima bosiljka,  maslinovim ulje,, nasjeckanim crvenim lukom i češnjakom, vinskim octom i paprom. Mješavinu držato 15 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim još 45 u hladnjaku.

Stari kruh premazati maslinovim ulje i ispeći na tavi ili u pećnici.

Smjesu s rajčicama staviti na tople šnite i poslužiti.



Kviz srdačno hrana