Dana 25. veljače ove godine proveli smo šestu po redu od jedanaest radionica namijenjenih jačanju kapaciteta udruga u sklopu projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj UP.04.2.1.11.0035. Radionicu radno pravo izvela je suradnica na projektu Martina Škorić.

Na radionici su obrađeni neki osnovni pojmovi i zadane teme radnog prava kao što su zasnivanje i prestanak radnog odnosa, s naglaskom na Ugovor o radu na određeno vrijeme karakterističan za OCD-a, radno vrijeme, odmori i dopusti, plaća, sudska zaštita i teret dokazivanja u radnom sporu.

Posebno je naglašena skora izmjena radnog zakona koja nam donosi neke novine u području radnog zakonodavstva, prvenstveno po pitanju ugovora o radu na određeno vrijeme, što će udrugama donijeti određene poteškoće ukoliko se isti ograniči na ukupno trajanje od tri godine, s obzirom na modele financiranja udruga i neizvjesnost koja prati takav način financiranja, a što je razlog zbog kojeg udruge u pravilu nisu u mogućnosti sklapati ugovore o radu na neodređeno vrijeme sa radnicima.

Razgovarali smo i o potrebama građana u odnosu na raspoloživost financijskih kapaciteta udruga, te su sudionici podijelili neka svoja iskustva po ovom pitanju.

Ukupna vrijednost projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj iznosi 490.831,40 HRK. U potpunosti ga financira Europska unija kroz Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt provodi Društvo Potrošačica s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i Centrom za edukaciju i informiranje potrošača. 

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.