O projektu

Učestalost šećera u prehrani građana EU-a znatno je porasla u drugoj polovici prošlog stoljeća pa sve do danas, što je konstanta koja ima značajne i djelomice štetne učinke na njihovo zdravlje, zbog čega se  ovo smatra velikim javnozdravstvenim problemom.

Uistinu, šećer, koji se naširoko koristi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji zbog svojih svojstava zaslađivanja, danas se može pronaći u širokom rasponu prehrambenih proizvoda, od bombona do pizza, do gotovih jela i raznih konzerviranih proizvoda (umak od rajčice, grah… ).

Ova sveprisutnost šećera u prerađenoj hrani pridonijela je tome da prekomjerna konzumacija šećera postane uobičajena stvar u EU, zbog čega je SAFE pokrenuo svoj projekt „Šećeri“  u veljači 2017 kadje u Belgiji lansirana kampanja  „Désucrez-vous! Du sucre oui, mais pas trop” (= “Oslobodite se šećera! Šećer, naravno, ali ne previše”)

Danas se projekt provodi diljem Europske Unije i u njegovu provedbu uključene su sve članice SAFE Europe. Članovi SAFE-a trenutačno su raspoređeni u 15 europskih zemalja s 33 člana, koji zajedno predstavljaju više od 2.500.000 europskih građana.​ Centar za edukaciju i informiranje potrošača lokalni je partner koji provodi radionice za djecu u Hrvatskoj.

CILJEVI  NAŠIH RADIONICA:

   • Informirati o razlici između prirodnih i slobodnih šećera;
   • Razumjeti što su prehrambene boje i koja je njihova funkcija;
   • Upozoriti na zdravstvene rizike povezane  s pretjeranom konzumacijom šećera i
   • umjetnih prehrambenih boja;
   • Pružiti potrebne alate za razumijevanje oznaka na hrani i naučiti čitati tablice nutritivnih
   • vrijednosti na pakiranju hrane;
   • Naučiti kako uočiti prisutnost umjetnih boja u hrani;
   • Predložiti alternative za smanjenje potrošnje šećera i umjetnih boja za hranu;
   • Podići svijest o važnosti obraćanja pozornosti na sastav prehrambenih proizvoda.

Kontakti za više informacija

Centar za edukaciju i informiranje potrošaća

Centar za edukaciju i informiranje potrošaća

Koordinator za Hrvatsku

SAFE - Safe Food Advocacy Europe

SAFE - Safe Food Advocacy Europe

– Rue d’Edimbourg, 26 1050 Brussels, Belgium

+ 32 (0)2 893 10 58

euaffairs@safefoodadvocacy.eu

www.safefoodadvocacy.eu

SAFE – Safe Food Advocacy Europe je europska nevladina organizacija sa sjedištem u Bruxellesu. Predstavljamo glas 1 milijuna europskih građana u nekoliko zemalja EU-a I glavni joj je  cilj osigurati da zakonodavstvo EU-a o hrani poštuje i štiti zdravlje europskih potrošača. Aktivnosti SAFE-a uključuju poticanje većeg uključivanja civilnog društva u raspravu o sigurnosti hrane u EU, informiranje i edukaciju potrošača, te potporu neovisnom istraživanju.

Korisni materijali